Gå till innehåll

Fördelar med att vistas i naturen och vildmarken

Att vara ute i naturen och vildmarken har avslappnande effekter på sinnet och många är vi nog som njuter av en lugn promenad i skogen. Faktum är att det finns flera fördelar med att vistas i naturen.

Det finns flera fördelar med att vistas i naturen och vildmarken.

Naturen och vildmarken påverkar kroppen

I vår vardag så lever många av oss ett hektiskt liv med allt som ska göras med allt från matlagning, möten och olika typer av kvällsaktiviteter. Av den anledningen kan det vara skönt att ibland få lite lugn och ro. Ett sätt att varva ned är att ta sig ut i naturen. Det kanske handlar om att man tar en promenad på någon av de många vandringsstigar och vandringsleder som finns i landet, att man ger sig ut för att plocka svamp eller bär eller något helt annat. Oavsett vad så finns det alltså flera fördelar med att vistas i natur och vildmark.

För det första så kan en tur ut i naturen och vildmarken vara ett sätt att få tid för sig själv och unna sig att gå i sina egna tankar. Sedan så har naturen också en positiv påverkan på kroppen. Det finns forskning som visar att naturen har avslappnande effekter på kroppen och att på det viset är bra för hälsan. Att vandra och ta sig fram i naturen har ju slutligen även den fördelen att det kan vara ett bra motionspass.

Läs om de lokala naturområdena

I Sverige finns mycket natur och fina naturreservat. För att få tips på fina ställen att besöka i naturen och vildmarken för att dra nytta av naturens fördelar kan det vara en bra idé att läsa mer på din kommuns hemsida. På kommunernas hemsidor finns generellt information om de lokala naturområdena och naturreservaten och de vandringsleder som finns i dem.